Rittenregistratie DGA verplicht

Ook DGA moet rittenregistratie

Ook voor de Directeur-Grootaandeelhouder (DGA) met een Verklaring geen privégebruik auto van de zaak is het voortaan verplicht rittenregistratie bij te houden. Aangezien bij de controle hiervan de DGA zowel de uitvoerende als controlerende partij is, heeft het Gerechtshof Leeuwarden bepaald dat hiervoor een externe partij nodig is.

Een ‘verklaring geen privégebruik auto’ moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het verbod moet schriftelijk vastgelegd zijn.
  • U moet naleving van het verbod controleren.
  • Bij overtreding moet u een sanctie opleggen.

Bij deze rechtzaak draaide het om een DGA met een bestelauto van de zaak. Ondank correct vastgelegde overeenkomst was de belastinginspecteur van mening dat op opgelegde sanctie bij overtreding niet afschrikwekkend genoeg was en dat de verantwoordelijkheid van controle bij de werkgever i.p.v. werknemer lag. Hierin werd een probleem gezien aangezien de werkgever en werkgever in het geval van een DGA dezelfde persoon zijn. Hierop heeft de belastingdienst een naheffing en boete opgelegd aan de BV.
De BV was het hier niet mee eens maar is door de rechter uiteindelijk in het ongelijk gesteld. Ook in dit geval zou de DGA een overtuigende rittenadministratie moeten overleggen, hetgeen er niet was gezien de Verklaring.

Als DGA kunt u het risico van naheffing en boetes gemakkelijk voorkomen met het EuropeTrack Fiscaal pakket voor 5,95 per maand.

Lees meer op: www.rendement.nl/thema/autovandezaak/id13044-toezicht-dga-nodig-bij-verbod-privegebruik-auto.html