Tweedehands auto's blog

Steeds meer tweedehands auto’s op de weg

Er rijden steeds meer tweedehands auto’s op de Nederlandse wegen en veel daarvan zijn afkomstig uit het buitenland. Hoe komt het dat Nederlanders massaal voor voertuigen uit het buitenland kiezen en zitten er ook nadelen aan deze trend? In deze blog geven wij antwoord op deze vragen. 

Mismatch in de Nederlandse markt

Zoals wij in een eerdere blog al schreven, komen er steeds meer tweedehands auto’s uit het buitenland. Dit komt door de mismatch in de Nederlandse markt. Terwijl er voornamelijk grote auto’s worden aangeboden, is er juist vraag naar compactere auto’s. Deze grotere voertuigen komen vaak van aflopende leasecontracten en worden ook steeds vaker verkocht door de leasemaatschappij zelf. Daardoor komen dealers lastiger aan gebruikte voertuigen en kiezen zij mede om de boven genoemde redenen voor het importeren van de tweedehands auto’s.

Op bezoek bij de buren

De meeste tweedehands voertuigen worden geïmporteerd vanuit België en Duitsland. Niet alleen is het aanbod van onze buurlanden groter, maar ook in de kosten scheelt het aanzienlijk. Het aanbod is in Nederland zoals gezegd schaars en door de hoge vraag vallen de beschikbare auto’s duur uit. De goedkopere Duitse en Belgische auto’s met een lagere kilometerstand maken het aanlokkelijk voor autodealers om dagelijks op en neer te rijden naar onze buurlanden.

Vragen om problemen?

Met het binnenhalen van de tweedehands auto’s, halen we tegelijkertijd ook problemen binnen. Deze tweedehands auto’s stoten gemiddeld namelijk 12% meer CO2 uit dan nieuwere auto’s. Dit werkt de te reduceren CO2 uitstoot dus tegen. In de zomer moet er duidelijk worden hoe Nederland deze uitstoot met 49% kan verlagen, maar dat wordt lastig als het aantal ‘vervuilende’ tweedehands auto’s alleen maar toeneemt. Daarom wordt er nu gepleit voor het terugdringen van de export van Nederlandse voertuigen en het stimuleren van de verkoop van zuinige auto’s door het afschaffen van het bpm.