We merken dat er veel onduidelijkheid is over bijtelling. Wat is het? Wat houdt het in? Wanneer betaal je bijtelling? Hoe betaal je bijtelling? Hoe bereken je bijtelling? Wij weten het. En gaan het je vertellen!
Allereerst: wat is bijtelling?
Bijtelling wordt berekend wanneer een zakelijke auto ook voor privé doeleinden gebruikt wordt. Limiet hiervan is de bekende grens van 500 kilometer. Rij je minder dan 500 kilometer privé? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Als je een zakelijke auto hebt. We zien namelijk dat er ook regelmatig vragen voorbij komen over bijtelling en een particuliere auto. En daar kunnen we duidelijk over zijn: daar betaal je geen bijtelling over.
Over welk bedrag betaal je bijtelling?
Bijtelling betaal je over de nieuwwaarde van de auto inclusief BTW, BPM en opties. Maakt het nog uit of je een grijs of geel kenteken hebt? Zeker niet. Ook bij auto’s op grijs kenteken betaal je gewoon bijtelling over het bedrag inclusief BTW en BPM. De bijtelling is dus een serieus aspect, dat bedrag loopt behoorlijk snel op. Wil je het eenvoudig berekenen? Klik dan hier.
Wat zijn de percentages in de wereld van bijtelling?
Dat is simpel. De overheid maakt een onderscheid tussen elektrische voertuigen en overig. Wanneer je elektrisch rijdt, betaal je 8% bijtelling over de eerste €45.000. Daarboven betaal je 22%. Zoals de overheid alle overige auto’s noemt, dus hybride, diesel, LPG, benzine: alles valt onder overig en valt dus onder de noemer van 22% bijtelling.
Een andere regel is de youngtimer-regeling:
Je kunt alleen een youngtimer zakelijk rijden als je een eenmanszaak hebt. Je betaalt dan 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto. Een youngtimer is een voertuig ouder dan 15 jaar, maar jonger dan 40 jaar. Hou wel rekening met milieuzones: niet alle youngtimers mogen iedere stad in. Gewoon. Een gratis tip van EuropeTrack.
Betaal je bijtelling per auto of per persoon?
Een veel gestelde vraag. En als we echt gaan muggenziften, klopt de vraag in eerste instantie niet. Maar dat terzijde. Bijtelling is persoonsgebonden, dat betekent dat iedere persoon maximaal 500 kilometer privé mag rijden per kalenderjaar. En dat kan dus in verschillende auto’s zijn, als het maximum maar onder die grens van 500 valt.
Ik wil geen bijtelling betalen, wat nu?
Belangrijk om te weten: bijtelling geldt voor het hele jaar. Je kunt dus niet zomaar halverwege het jaar ‘stoppen’ met bijtelling betalen. Dat betekent dat januari de beste kans is om te stoppen met jouw bijtelling. Dit kun je aangeven door de verklaring geen privé gebruik auto in te vullen. Let op: je bent dan nog wel verplicht een sluitende rittenregistratie bij te houden. En dat hoeft niet eens zo duur te zijn. Wist je dat wij sluitende ritregistratie aanbieden voor €5,95 per maand? Precies. Bijtelling betalen is écht een stuk duurder.