let op: ondersteuning bezorgroute tool stopt per 28-02-2021

Maart 2020 is de samenwerking tussen Jan Drenth (Apothekers Combinatie Veendam) en Albert Drenth (EuropeTrack) gestart met het ontwikkelen van het programma Bezorgroute, om te zorgen dat in de chaotische tijden van de 1e golf van Covid-19 apotheken de mogelijkheid hadden om de piek en het daarmee gepaarde grotere hoeveelheid bezorgwerk het hoofd te bieden. We zijn blij dat we apotheekteams op deze manier hebben kunnen ondersteunen.

Zoals verderop deze pagina staat vermeld hebben we in eerste instantie besloten om Bezorgroute voor 2020 (kosteloos) aan te bieden. Het programma is bedoeld voor kortstondige inzet in de uitzonderlijke situatie die we hadden bij het begin van de pandemie, en duidelijk niet voor dagelijks permanent gebruik in het apotheekproces. Voor deze situatie verwijzen we naar andere commerciële aanbieders die tools leveren voor bezorgoptimalisatie, gecombineerd met blijvende support en onderhoud.

Onze geïnvesteerde tijd en middelen hebben we aangewend om de collega-apotheekteams uit de brand te helpen, maar we hebben gemerkt dat de vraag niet groot genoeg is om de grote stap te zetten naar een volwaardig programma met alles wat daarbij nodig is aan onderhoud, support en ontwikkeling. We hopen dan ook op jullie begrip voor het volgende:

We hebben besloten om support op de Bezorgroute tool te stoppen per 28-02-2021. We wijzen erop dat je vrij bent om de programmatuur verder aan te passen en te gebruiken, maar support op programma’s en servers waar het Bezorgroute-bestand aan zijn gekoppeld wordt gestopt. In principe blijft de hele keten wel draaien, maar kan de werking niet worden gegarandeerd. Wel kunnen we in de vorm van maatwerk eenmalig hulp bieden bij het opzetten van eigen routeoptimalisatiesoftware binnen de apotheek. Daarbij valt het onderhoud van deze systemen bij de apotheek zelf. Mocht je vragen hebben of opmerkingen, dan horen we het graag. We hopen dat het programma jullie veel heeft gescheeld in de roerige tijden!

bezorgroutes apotheken

vele handen maken licht(er) werk

Vanwege de coronacrisis zijn apotheekteams genoodzaakt hun werkwijze aan te passen. Vaker wordt bijvoorbeeld besloten om medicatie van patiënten ouder dan zeventig te bezorgen. Ook hebben apotheken mogelijk last van uitval van personeel. De logistieke uitdaging wordt door deze combinatie van factoren nog groter. Gelukkig melden zich overal in het land vrijwilligers om de zorg daar waar mogelijk te ondersteunen. Om het minder ervaren bezorgers gemakkelijker te maken, zou het helpen als er ondersteunende software zou zijn.

Om apotheken te helpen deze logistiek in goede banen te leiden hebben we samen met Apothekers Combinatie Veendam een tool ontwikkeld. Hiermee kan een grote hoeveelheid pakjes worden gerangschikt tot een optimale bezorgroute, compleet met de bijbehorende navigatie. We stellen de bestanden gratis ter beschikking (onder MIT licentie), zodat elke apotheek de bezorging kan vergemakkelijken! Om gebruik te kunnen maken van deze tool heb je een EuropeTrack-account nodig. Het account blijft heel 2020 sowieso kosteloos en is aan te vragen via albert@europetrack.eu. Op dit moment zijn er handleidingen beschikbaar voor gebruikers van CGM Apotheek en Pharmacom. Werk je met een ander systeem en wil je een handleiding beschikbaar stellen, mail dan naar j.drenth@acveendam.nl.

Mocht je de tool willen gebruiken voor bezorging van iets anders dan medicijnen, bijvoorbeeld voedselpakketten voor de voedselbanken, neem dan even contact op met via albert@europetrack.eu. Dan kijken we samen hoe we de bestanden daarvoor geschikt kunnen maken!

hoe werkt het

hoe-werkt-het

Navigatie tijdens bezorgen

Standaard maakt de tool uit privacy-overwegingen geen (QR-code voor) navigatie aan voor bezorging. Wel worden pagina’s met stops om te printen aangemaakt. Wil je wil dat de bezorgers worden ondersteund met OsmAnd of Google Maps? Bedenk dan wel dat hiervoor een app op de mobiele telefoon van de bezorger moet worden geïnstalleerd en dat de bezorglocaties met de app worden gedeeld. Lees in de handleiding (wordt aangeboden in de ZIP download) hoe dit kan worden aangezet.

Privacy

De tabel met patiëntgegevens blijft op de computer van de apotheek staan en wordt alleen gebruikt als bron om de GPS-coördinaten van de bezorgadressen op te zoeken. Alle stappen bij het aanmaken van de optimale route vinden plaats in de systemen van EuropeTrack. Hiervoor worden geen diensten van derden ingezet. Daarnaast worden de aanvragen niet verder geanalyseerd voor statistieken of verbeteringen van het systeem en worden logbestanden zo snel mogelijk verwijderd. Voor gedetailleerde info wordt verwezen naar de verwerkersovereenkomst van EuropeTrack. Elke gebruiker is zelf verantwoordelijk voor handelen conform de standaarden van de beroepsgroep.

Downloads

Changelog

Nieuw in v20.10.01 [08-10-2020]

  • Commentaar bugfix. Kolom K van opdrachten werd niet naar de print gekopieerd
  • Optie toegevoegd om tijden te verbergen op print en meer ruimte te maken voor opmerkingen

Nieuw in v20.06.02 [12-06-2020]

  • Search & Replace bugfix

Nieuw in v20.06.01 [11-06-2020]

  • Spaties worden automatisch uit postcode van startlocaties gehaald.
  • Trim wordt toegepast op straatnaam en plaatsnaam (Pharmacom export bevat soms veel spaties).
  • Mogelijkheid om ‘Huidige Locatie’ niet als start toe te voegen bij GoogleMaps QR-code. Dit voorkomt in veel gevallen een fout bij starten van navigatie.
  • Extra uitleg in handleiding over gebruik van meerdere voertuigen (tijden zijn belangrijk).
  • Extra automatische controles van waarden nadat voertuigen of startlocaties zijn toegevoegd.
  • QR-code van OsmAnd wordt alleen op eerste pagina geplaatst en kan alle adressen van de rit bevatten.

Nieuw in v20.03.01 [29-03-2020]

  • Meerdere nieuwe handleidingen, waaronder Pharmacom
  • Update macro voor adressen omzetten
  • GPS-coordinaten startlocaties automatisch opzoeken
  • Optioneel: GoogleMaps navigatie middels QR-Code
  • Meerdere voertuigen tegelijk inzetten voor optimale planning

opdrachten

In het opdrachtenoverzicht kunnen bezorgadressen snel worden ingevoerd door koppeling met patientgegevens binnen de eigen omgeving van de apotheek.

Opdrachtenoverzicht bezorging

bezorgroute

Voor bezorgers de stappen duidelijk op papier met een QR-Code die te scannen is om de navigatie in Google Maps op de telefoon te kunnen doen.

Optimale route op papier

kaart

Toon bezorgroutes van meerdere voertuigen tegelijk op een kaart voor overzicht.

Bezorgroutes op de kaart