bezorgroutes apotheken

vele handen maken licht(er) werk

Vanwege de coronacrisis zijn apotheekteams genoodzaakt hun werkwijze aan te passen. Vaker wordt bijvoorbeeld besloten om medicatie van patiënten ouder dan zeventig te bezorgen. Ook hebben apotheken mogelijk last van uitval van personeel. De logistieke uitdaging wordt door deze combinatie van factoren nog groter. Gelukkig melden zich overal in het land vrijwilligers om de zorg daar waar mogelijk te ondersteunen. Om het minder ervaren bezorgers gemakkelijker te maken, zou het helpen als er ondersteunende software zou zijn.

Om apotheken te helpen deze logistiek in goede banen te leiden hebben we samen met Apothekers Combinatie Veendam een tool ontwikkeld. Hiermee kan een grote hoeveelheid pakjes worden gerangschikt tot een optimale bezorgroute, compleet met de bijbehorende navigatie. We stellen de bestanden gratis ter beschikking (onder MIT licentie), zodat elke apotheek de bezorging kan vergemakkelijken! Om gebruik te kunnen maken van deze tool heb je een EuropeTrack-account nodig. Het account blijft heel 2020 sowieso kosteloos en is aan te vragen via albert@europetrack.eu. Op dit moment zijn er handleidingen beschikbaar voor gebruikers van CGM Apotheek en Pharmacom. Werk je met een ander systeem en wil je een handleiding beschikbaar stellen, mail dan naar j.drenth@acveendam.nl.

Mocht je de tool willen gebruiken voor bezorging van iets anders dan medicijnen, bijvoorbeeld voedselpakketten voor de voedselbanken, neem dan even contact op met via albert@europetrack.eu. Dan kijken we samen hoe we de bestanden daarvoor geschikt kunnen maken!

hoe werkt het

hoe-werkt-het

Navigatie tijdens bezorgen

Standaard maakt de tool uit privacy-overwegingen geen (QR-code voor) navigatie aan voor bezorging. Wel worden pagina’s met stops om te printen aangemaakt. Wil je wil dat de bezorgers worden ondersteund met OsmAnd of Google Maps? Bedenk dan wel dat hiervoor een app op de mobiele telefoon van de bezorger moet worden geïnstalleerd en dat de bezorglocaties met de app worden gedeeld. Lees in de handleiding (wordt aangeboden in de ZIP download) hoe dit kan worden aangezet.

Privacy

De tabel met patiëntgegevens blijft op de computer van de apotheek staan en wordt alleen gebruikt als bron om de GPS-coördinaten van de bezorgadressen op te zoeken. Alle stappen bij het aanmaken van de optimale route vinden plaats in de systemen van EuropeTrack. Hiervoor worden geen diensten van derden ingezet. Daarnaast worden de aanvragen niet verder geanalyseerd voor statistieken of verbeteringen van het systeem en worden logbestanden zo snel mogelijk verwijderd. Voor gedetailleerde info wordt verwezen naar de verwerkersovereenkomst van EuropeTrack. Elke gebruiker is zelf verantwoordelijk voor handelen conform de standaarden van de beroepsgroep.

opdrachten

In het opdrachtenoverzicht kunnen bezorgadressen snel worden ingevoerd door koppeling met patientgegevens binnen de eigen omgeving van de apotheek.

Opdrachtenoverzicht bezorging

bezorgroute

Voor bezorgers de stappen duidelijk op papier met een QR-Code die te scannen is om de navigatie in Google Maps op de telefoon te kunnen doen.

Optimale route op papier

kaart

Toon bezorgroutes van meerdere voertuigen tegelijk op een kaart voor overzicht.

Bezorgroutes op de kaart