brandstof besparen

Vijf tips voor brandstof besparing

Brandstof kost veel geld, zeker als je veel kilometers maakt. Alleen al door zuiniger te rijden bespaar je tot 10% brandstof, vooral voor organisaties met meerdere bedrijfsvoertuigen kan zuinig rijden dus veel schelen. Tips om op brandstof te besparen zijn dus altijd welkom en de tips die wij in deze blog geven zijn ook nog eens makkelijk te implementeren. 

Zorg ervoor dat je motor goed wordt onderhouden

Een goed onderhouden motor zorgt niet alleen voor minder kans op pech, maar ook voor lager brandstof gebruik.

Schakel zo vroeg mogelijk door

Door de auto zo vroeg mogelijk door te schakelen kun je veel brandstof besparen, een hoge hoeveelheid toeren staat namelijk gelijk aan hoog brandstof verbruik. Sinds het nieuwe rijden is geïntroduceerd wordt doorschakelen tussen de 2.000 en 2.500 toeren als de norm gezien, het is ook niet meer vreemd om vijftig in de vierde versnelling te rijden.

Laat je auto uitrollen

Anticiperen tijdens het rijden is van groot belang en kan ook in je voordeel werken als je brandstof wilt besparen. Laat als je in de verte ziet dat er geremd wordt, of dat het stoplicht op rood springt, vast je gaspedaal los en laat je auto uitrollen. Het eerst hard remmen en daarna nog gas bijgeven kost extra brandstof.

Hou je snelheid stabiel

Kom geleidelijk op snelheid en houd daarna het gaspedaal los ingedrukt om op snelheid te blijven. Door je snelheid vervolgens stabiel te houden wordt de motor minder belast en verbruik je dus minder brandstof. Tegenwoordig hebben veel moderne auto’s cruise control, dus mocht je deze functie hebben gebruik hem dan vooral.

Check je bandenspanning

Het beste is om je bandenspanning elke twee a drie maanden te laten controleren. Een goede bandenspanning zorgt namelijk voor een kortere remweg en lager brandstof verbruik.

Bonus tip: parkeer achteruit in.

Deze tip is niet echt voor de hand liggend, maar een koude motor verbruikt meer brandstof dan een warme motor. En aangezien achteruit rijden al meer brandstof kost dan vooruit rijden, verdubbel je het brandstof gebruik als je achteruit je parkeerplaats verlaat.

 

Voor organisaties met veel bedrijfsvoertuigen is het controleren op het (zuinige) rijgedrag van de medewerkers niet altijd makkelijk. Met ons uitgebreide rapportages pakket kun je als bedrijf toch brandstof besparen. Je ziet niet alleen de gereden ritten waardoor je de routes efficiënter in kunt delen, maar je ziet ook het rijgedrag van je medewerkers. Zo zie je wanneer iemand te hard remt, weer optrekt en de gereden snelheid.