Europetrack Milieuzones

In steeds meer steden gelden tegenwoordig de regels van de milieuzone. In een milieuzone ben je alleen welkom met je auto, brommer of scooter als deze weinig luchtvervuiling oplevert. Mocht je het lef hebben om toch met je iets te vervuilende voertuig een milieuzone binnen te rijden heb je een grote kans op een stevige boete. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten, daarom hebben wij bij EuropeTrack het jullie nog net even ietsje makkelijker gemaakt en hebben wij hieronder zowel de huidige als de verwachte milieuzones en de daarbij horende regels voor je op een rijtje gezet.

Huidige milieuzones:

Amsterdam

 • In Amsterdam geldt de milieuzone voor alle scooters van voor het jaar 2011, hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen tweetakt en viertakt.
 • Vanaf 2017 wordt er geen parkeervergunning meer uitgegeven indien deze wordt aangevraagd voor een diesel voertuig van voor 1 Januari 2005 of benzine auto van voor 1 Juli 1992.
 • Voor vrachtwagens, bestelwagens en taxi’s geldt de milieuzone binnen de ring van de A10 ten zuiden van het IJ, met uitzondering op de volgende bedrijfsterreinen: RAI, De Schinkel, Cruquius, Amstel en Amstel Business Park.

Arnhem

 • Geldt voor dieselvoertuigen van voor 1 Januari 2005.

Rotterdam

 • Geldt tot 1 Januari 2020 voor dieselauto’s van voor 1 Januari 2001, wordt na 1 Januari 2020 opgeheven.
 • Er zullen geen boetes meer worden verzonden naar benzinevoertuigen van voor 1992 die de zone inrijden.

Utrecht

 • Geldt voor dieselvoertuigen van voor 1 Januari 2001.
 • De gemeente Utrecht overweegt in de toekomst slechts elektrische bromfietsen en scooters toe te laten tot de milieuzone in het centrum. Houdt hiervoor goed de regels in de gaten (als dit voor jou van toepassing is natuurlijk).

Geplande milieuzones:

Den haag

 • De gemeente Den Haag wil per 1-1-2020 een milieuzone invoeren voor alle tweetakt brom- en snorfietsen. Deze zone zal voor de gehele stad gelden.

Leiden

 • De gemeenteraad heeft in december 2015 een overeenkomst gesloten waarin vermeld staat dat er vanaf 2020 een milieuzone in Leiden moet gelden voor vervuilende brom- en snorfietsen. Het gemeentebestuur zal met een voorstel komen. Op deze site houden we je op de hoogte.

Maastricht

 • De gemeente Maastricht wil per 01-01-2020 een milieuzone invoeren voor personenauto’s op dieselvoertuigen met Euroklasse 3 of lager. De precieze omvang van de milieuzone moet nog worden vastgesteld. Handhaving zal plaatsvinden o.b.v. kentekenherkenning met camera’s.

Nijmegen

 • Het gemeentebestuur van Nijmegen voert momenteel een onderzoek uit naar een milieuzone die mogelijk in de hele gemeente gaat gelden en niet uitsluitend in een gedeelte binnen de stad Nijmegen.

Let op

  Vanaf 1 juli 2013 geldt een vrijstelling tot de milieuzones onder bord C22a voor vrachtauto’s (>3500 kg): met Euro IV motor of hoger; die niet worden aangedreven door een dieselmotor.

Boete

Als een vrachtauto niet is vrijgesteld of geen ontheffing heeft, dan volgt een boete. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) int deze boetes. De hoogte van de boete bedraagt € 240,- en wordt verhoogd met administratiekosten.