De kentekenplaat van gister, vandaag en de toekomst

Een kentekenplaat voor een auto is als een paspoort voor de mens. In Nederland zie je, naast het standaard kenteken, steeds meer andere soorten kentekens. En ook achter de volgorde het standaard kenteken zit meer logica dan gedacht. Deze week leggen wij de verschillende kentekenplaten uit en gaan wij in op de structuur hiervan.

Een stukje geschiedenis voor de basis

Net als dat in Amerika de staten in het kenteken zichtbaar zijn, hadden kentekenplaten in Nederland tot 1951 vaste letters die onze provincies representeerde. Vanwege de snel stijgende hoeveelheid van het aantal voertuigen is er daarna gekozen voor de opbouw die wij vandaag de dag kennen.

Hoe worden kentekens opgebouwd

Iedere kentekenplaat is geel met een zwart kader en aan de linkerkant een blauw vlak met het Europese Unie symbool en de letters NL. Verder zijn alle kentekenplaten per voertuig uniek en bevat deze bepaalde echtheidskenmerken. Zo zie je linksonder een unieke code en ook het kenteken zelf is uniek.

Natuurlijk zijn er wel een aantal lettercombinaties uitgesloten om zo ongewenste woordvorming te voorkomen. Ook zijn er lettercombinaties die politieke partijen gebruiken uitgesloten na vraag uit de tweede kamer. Wat opvallend is, is dat ook de letters C en Q niet kunnen voorkomen in een kenteken. Hier is bewust voor gekozen omdat de letters te veel op de 0 zouden lijken.

Als je een kentekenplaat verliest, of als deze wordt gestolen krijg je ook niet exact dezelfde kentekenplaat terug. Er komt dan een duplicaatcode boven het eerste streepje te staan. Een duplicaatcode geeft aan hoe vaak er een kentekenplaat voor dat voertuig is afgegeven.  

Bedrijfsauto’s, hetzelfde maar toch anders

Hoewel er op bedrijfsauto’s en vrachtwagens hetzelfde bekende gele kenteken zit, is er wel één afwijking: de beginletter. Hoewel dit veel mensen niet opvalt, zal de eerste letter van een kenteken van een reguliere auto nooit onder de G zijn. Dit komt omdat deze letters zijn onder andere weggegeven aan het koninklijk huis (A) en brom- en snorfietsen (D of F).

Ook de bedrijfsauto’s hebben een letter toegewezen gekregen. Zo hebben de zware bedrijfsauto’s, boven de 3.500 kg, een B aan het begin van het kenteken en de lichte bedrijfsauto’s, onder de 3.500 kg, een V.

De doorvoer kentekenplaat voor export

De doorvoer kentekenplaat, ook wel de exportkentekenplaat genoemd, wordt gebruikt voor voertuigen die naar het buitenland worden geëxporteerd. Deze voertuigen moeten een witte kentekenplaat met zwarte tekens hebben, willen zij rijdend ons land uit.

Deze kentekenplaat heeft in tegenstelling tot de soortgelijke aanhangwagen en caravan kentekenplaat maar zes karakters en slechts één streepje in het midden.

De kentekenplaat van de toekomst

Er wordt gespeculeerd om de kentekenplaat te vervangen door een RFID chip. De werkgroep die in 2012 in Nederland is opgezet om fraudebestendigheid van kentekenplaten te verbeteren kwam de aanbeveling om gebruik te gaan maken van de RFID chip. En ook in het Europees Parlement is de chip al meerdere malen ter sprake gekomen.

In Nederland zijn ze dan ook al aan het testen met de chip. Toch zit er één groot risico aan deze nieuwe ontwikkeling: privacy. Privacy is sowieso een steeds meer besproken onderwerp, want in een digitale wereld is er steeds minder privé. Met de RFID chip kun je namelijk makkelijk in de gaten worden gehouden. Niet alleen je locatie zal ongewenst zichtbaar worden, maar ook de snelheid, APK-keuring en of je wegenbelasting hebt betaald zal direct bekend worden bij de overheid.

Natuurlijk blijft het speculeren als het over de toekomst gaat. Hoe denk jij dat de kentekenplaten er in de toekomst uit zullen zien? Wij zijn benieuwd!