EuropeTrack –
Wegenbelasting de deur uit door kilometerheffing
Wegenbelasting de deur uit door kilometerheffing
Als je nog niet helemaal overtuigd was dat het bijhouden van je kilometerregistratie belangrijk is, dan ben je dat na het lezen dit bericht waarschijnlijk wel. In Den Haag hebben ze namelijk de plannen bekendgemaakt voor het invoeren van kilometerheffing. Nu zal het tot het echt zo ver is nog wel even duren, maar in principe ga je vanaf 2030 als automobilist betalen naar wat je aflegt. Of zoals ze dat in Den Haag mooi hebben genoemd: Betalen naar Gebruik.
Betalen per kilometer
Een echte verrassing was de bekendmaking van de kilometerheffing natuurlijk niet echt. De afgelopen tijd was er veel van dit plan uitgelekt, maar sinds de officiële bekendmaking zitten veel automobilisten, door de lange voorbereidingstijd, met grote vragen. Niet zo gek, maar het is wel tijd die nodig is om alles goed voor te kunnen bereiden. Zo’n verandering zet je niet van de een op andere dag even in de krant. Want hoe ga je de technische kant van de kilometerheffing organiseren? Met Blackboxen zoals wij doen, of op een andere manier? En natuurlijk de fiscale kant, hoe gaat dat eruitzien? Veel vragen waar nog weinig antwoorden op te geven zijn.
8 jarenplan voor kilometerheffing
Wat we wél weten is dat Rutte een aantal goede voornemens heeft opgesteld. Hopelijk worden ze beter volgehouden dan de standaard nieuwjaarvoornemens. Eén van de voornemens is letterlijk: “We introduceren in 2030 een systeem van betalen naar gebruik voor alle automobiliteit en stellen in deze kabinetsperiode wetgeving vast. Basis voor het systeem is de motorrijtuigenbelasting, waarvan het tarief afhankelijk wordt gemaakt van het jaarlijks verreden aantal kilometers. De heffing is niet tijd- en plaatsgebonden en vervangt de dan nog bestaande tol-tracés, zoals de Westerscheldetunnel, de Kiltunnel en de voorgenomen doorgetrokken A15. Dit betekent dat gebruikers van elektrische en fossiele auto’s beiden gaan meebetalen aan het weggebruik.” Veel vragen kunnen uit deze woorden niet worden beantwoord. Wel is er dus bekend gemaakt dat er geen spitsheffing komt. Dat betekent dat jij dus ook in 2030 nog lekker op maandagochtend zonder stress in de file kunt staan.
Kilometerregistratie
Vorig jaar zomer kwam de ‘belastingcoalitie’, die bestaat uit BOVAG, RAI Vereniging, VNA, ANWB en Natuur & Milieu, al met een tijdspad van acht jaar naar de kilometerheffing toe. Hierin hebben zij een beeld geschetst hoe het eruit zou kunnen zien wat betreft het afbouwen van de belasting en de technische voorbereiding. Maar voorlopig is het definitieve plan even afwachten. Wat wel duidelijk is geworden uit het heel verhaal is dat het bijhouden van afgelegde kilometers een onmisbare rol gaat spelen. Niet alleen meer voor de zakelijke automobilist maar dus ook voor particuliere. Als jij je alvast wil voorbereiden op de toekomst is het plaatsen van een rittenregistratie geen gek idee. Krijg je gelijk wat meer inzicht in jouw rijstijl. Hoe dat allemaal werkt? Dat leggen we in een minuutje aan je uit als jij ons belt op: 0 70 22 111 22 of een mail stuurt naar: sales@europetrack.eu