Tegenstrijdige nieuwe concepten

Autonoom rijden & Connectiviteit onderweg

 

Autonoom rijden is een veelbesproken aspect van de afgelopen paar maanden. Een ingewikkelde techniek waar autoproducenten al jaren mee bezig zijn. Mercedes-Benz, maar ook Tesla Motors zijn de absolute innovators op dat gebied. Is dat een positieve wending wat betreft autorijden?

 

 

We beseffen het vaak niet, maar in het jaar 2000 zijn we al begonnen met gedeeltelijk autonoom rijden. Mercedes-Benz kwam toen met adaptieve cruisecontrol. Dit zorgt ervoor dat je de voeten vrij kunt houden, de auto meet namelijk de afstand tot de voorganger en remt dus automatisch af. Daarna is het erg snel gegaan. Vorig jaar zijn verschillende autofabrikanten al gekomen met lane keeping en emergency braking. Tesla kwam ook vorig jaar met het autonoom rijden. Hierbij hoef je alleen nog maar de snelheid in te stellen, en alles gebeurt vanzelf. Bochten, remmen, noem het maar op. Echter is er behoorlijk wat kritiek op deze technologie wegens de vreselijke ongevallen die er zijn gebeurd.

 

Een ander aspect wat dichtbij autonoom rijden staat, is de connectiviteit (onderweg). Je kunt tegenwoordig met je smartphone de auto in de gaten houden, is de accu vol genoeg (Tesla), maar ook of je nog genoeg brandstof in de auto hebt (Volkswagen). Deze vorm van connectiviteit is natuurlijk een positieve ontwikkeling. Haaks daarop staan de vele campagnes van de overheid waarbij je onderweg offline bent. Je ziet de borden regelmatig langs de wegen staan: onderweg laat je je telefoon liggen. Echter, met autonoom rijden wordt de verleiding steeds groter om je telefoon erbij te pakken. Je hoeft zelf niet meer te rijden, dus even dat ene mailtje versturen kan toch wel? Even het thuisfront laten weten dat je vanavond geen zin hebt in aardappelen, groenten en vlees is ook zo gedaan. Dit is dan weer een wat kwetsbaarder aspect wat betreft connectiviteit onderweg.

 

Toekomst

Autofabrikanten voorspellen dat over een jaar of 4 (rond 2020) autonoom rijden volledig is geïmplementeerd, waarbij er zelfs auto’s zullen zijn waar je gewoon achterin kunt gaan zitten, waarbij het lijkt alsof je een chauffeur hebt die alles regelt. Zijn we hier al aan toe? Er zijn namelijk nog miljoenen auto’s op de weg waarbij er geen optie is tot (deels) autonoom rijden. Kunnen machines en technologie reageren op de menselijke reacties achter het stuur? Dat moeten we afwachten.