voorbereid de weg op

De weg op in de wintermaanden

Het zat er al een tijdje aan te komen met het afwisselend slechter wordende weer, maar nu de klok een uur terug gaat en de dagen weer korter worden, laat het echt winterse weer niet lang meer op zich wachten. Ben jij nog niet voorbereid? Check dan snel onze onderstaande tips om voorbereid de weg op te gaan.

Houd de accessoires bij de hand

Na een koude nacht zijn je ramen vaak nattig van de condens en als het heeft gevroren moet je waarschijnlijk zelfs even krabben. Bewaar daarom de winterse accessoires op een opvallende plek bij de deur zodat je deze niet vergeet. Zelfs na een avondje uit eten kan je namelijk je krabber nodig hebben. En vanwege het verschil van temperatuur in je auto kunnen de ramen aan de binnenkant beslaan. Het is levensgevaarlijk om zo te gaan rijden, dus houdt een doek bij de hand om de binnenkant van je ruiten goed droog te maken.

Zorg ook dat je altijd een zonnebril bij de hand hebt als je gaat rijden. Dit klinkt misschien gek aangezien de zomer voorbij is, maar de zon staat in de winter altijd erg laag en kan je dus verblinden.

Maak je auto goed schoon

Na een nacht vriezen moet je flink krabben voordat je de weg op kunt. Ga daarom twee minuutjes eerder de deur uit om dit niet te gehaast te doen. Er zijn mensen die warm water gebruiken om niet te hoeven krabben, maar dit is juist erg slecht voor je ruiten en kan sterretjes en dus uiteindelijk barsten veroorzaken.

Vergeet ook niet om na een sneeuwbui het dak sneeuwvrij te maken. Als je dit laat zitten en moet remmen, valt alle sneeuw naar voren. Dit krijg je niet 1, 2, 3 weg met je ruitenwissers en is dus levensgevaarlijk omdat je tijdelijk geen zicht hebt op de weg.  

Zorg voor goed zicht en dat jij goed zichtbaar bent

In de winter blijft het langer donker en ben je op de vroege ochtend dus minder goed zichtbaar. We hadden het net al over het krabben van de ruiten, maar vergeet je je lampen en spiegels niet mee te nemen? Zo heb je meer zicht en ben je zelf ook beter zichtbaar.

Omdat het langer donker blijft moet je ook vaker je lampen aanzetten, doe dit zodra je in de auto stapt en het dus niet kunt vergeten. Zet daarnaast ook jouw mistlampen aan als er buiten een dikke mist hangt.

Winterbanden

Zodra de temperatuur onder de 7 graden Celsius komt is het tijd om je winterbanden weer onder de auto te zetten. De rubberen verbindingen van de winterband blijven zacht bij koude temperaturen en hebben een goede profieldiepte. Hierdoor heb je niet alleen meer grip en kom je makkelijker weg uit de sneeuw, maar ook je remweg wordt korter met de winterband.

Pas je snelheid aan

Met de wintermaanden zijn de wegen vaak gladder en dat betekent dat je remweg een stuk langer wordt. Door de regen wordt de weg namelijk 2x zo glad als een droge weg en als er sneeuw is gevallen, is deze nog 2x zo glad als de natte wegen. Je moet natuurlijk altijd afstand houden en op tijd remmen, zeker met deze omstandigheden, maar wees nog alerter bij vorst. Bevroren wegen zijn namelijk het gevaarlijkst en je kunt hier ook doorglijden en de controle over het voertuig verliezen. Rijd dus niet te snel, rem op tijd en met mate.

Bonus tip: ga uitgerust de weg op

Veel mensen denken dat je alleen moe wordt van lange ritten, maar ongelukken zitten in een klein hoekje en gebeuren ook op korte afstanden. Vooral de vroege en donkere ochtenden zijn verraderlijk. Om je vermoeidheid tijdens het rijden tegen te gaan is het verstandig om regelmatig iets kleins te eten of drinken, de muziek wat harder te zetten en de verwarming koeler. Gaat het echt niet meer, rijdt dan tot de dichtstbijzijnde parkeerplaats en doe een powernap van 20 minuten om ongelukken te voorkomen.