waarschuwingslampjes dashboard

Eerste hulp bij een rood waarschuwingslampje

Uit onderzoek is gebleken dat veel automobilisten bij lange na niet weten wat alle waarschuwingslampjes in het dashboard betekenen. Deze week gaan wij daar verandering in brengen. Lees snel verder voor de uitleg van de belangrijkste symbolen.

Een regenboog aan waarschuwingslampjes

In het dashboard hebben de symbolen verschillende kleuren om de urgentie duidelijk te maken. De witte kleur, die je ziet bij bijvoorbeeld het schakelindicatie lampje, is slechts een aanbeveling. De groene kleur laat zien dat jouw functies naar behoren werken, zoals de richtingaanwijzer of de verlichting.

Daarnaast heb je nog twee soorten waarschuwingslampjes: de oranje/ gele en de rode. Als er een oranje/ geel lampje brand zoals het bandenspanning of het motor symbool, kun je nog heel even doorrijden. Rij wel naar de dichtstbijzijnde garage om grotere problemen te voorkomen. Check of het motormanagement lampje knippert, dan moet je het voertuig namelijk wél direct aan de kant zetten!

Als er een rood waarschuwingslampje brandt, moet je direct stoppen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de koelvloeistof of het motorolie symbool gaat branden. Je kunt beide zelf aanvullen, maar het is verstandig om de garage te bellen voor hulp.

Het accu lampje is een beetje een vreemde eend in de bijt, deze brandt namelijk altijd even als de auto wordt gestart. Echter moet deze wel uitgaan, als dat niet het geval is kan er een storing zijn. Ook als de handrem er op staat, brandt er een rood lampje. Echter hoef je dan natuurlijk alleen de handrem eraf te halen voor je begint met rijden.

Steeds meer symbolen die kunnen branden

Autofabrikanten blijven vernieuwen, er komen dus ook steeds meer nieuwe features in de voertuigen. En nieuwe features, betekenen nieuwe symbolen. Een van de nieuwste symbolen is het rijstrook controlesysteem. Deze feature helpt jou om het voertuig recht op de baan te houden. Ook kun je andere symbolen te zien krijgen als je van merk wisselt aangezien niet alle symbolen universeel zijn, maar merkgebonden. In dat geval kun je het best het symbool in het (online) instructieboekje opzoeken.

Eerste hulp bij een rood lampje

Zoals hierboven al gezegd, moet je bij het verschijnen van een rood waarschuwingslampje in het dashboard, je auto direct aan de kant zetten. Zit je midden op de snelweg en is er geen afrit? Zet hem dan op de vluchtstrook. Wij raden het aan om altijd een veiligheidshesje en gevarendriehoek in het voertuig te hebben, die komen nu namelijk goed van pas. Kijk eerst of je het probleem zelf kunt oplossen en bel anders de pechdienst  voor hulp.

Ben jij goed verzekerd?

Mocht je nou langs de weg zijn gestrand en weggesleept moeten worden, is het natuurlijk belangrijk om verzekerd te zijn. Toch blijft voorkomen beter dan genezen, dus laat je voertuig bij een afwijkend geluid checken en maak op tijd een afspraak voor de APK keuring. Met onze nieuwe feature hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Met de RDW en APK check feature kun je zien of je auto nog verzekerd is en kun je de huidige status van je APK checken. Klik hier als je meer informatie wilt ontvangen over onze nieuwste feature.